English (United Kingdom)Ελληνικα

International Music Festival EVMLIA

serdar-image-of-the-day.jpg

Social Share

Press a button and share this page with your friends in your social media account.

Sponsor

FRIKTORIA Data Center Services
The "EVMELIA" International Music Festival website is sponsored and supported by FRIKTORIA Data Center Services

Home News, Press, Media 2013 Evmelia (II) Press Release - Monday 22/04/2013
Press Release - Monday 22/04/2013

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.04.2013 στις 8 μ.μ. – Κύκλος «Πέρλες της ελληνικής μουσικής»: αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη: «Ανατολικά του Αιγαίου» – Τζίβε Φρανέτοβιτς-Κούσελι – Φλάουτο (Κροατία), Βολόντια Μπαλζαλόρσκι – Βιολί (Σλοβενία), Ρουσάνντα Πανφίλι – Βιολί (Μολδαβία), Λούκα Σανζό – Βιόλα (Ιταλία), Έλενα Σκβόρτσοβα – Τσέλο (Ρωσία), Μαρίγια Βρσκοβα – Πιάνο (ΠΓΔΜ)

Πριν από τη συναυλία στις 6 μ.μ.: προβολή της περίφημης κινηματογραφικής ταινίας αυστραλιανής παραγωγής «Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος, η ιδιοφυΐα, ο θρύλος» (στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Πρόγραμμα συναυλίας

Μέρος Α΄

1) Από το έργο «Ανατολικά του Αιγαίου», για Βιολοντσέλλο και Πιάνο (επιλογή)

2) Σονατίνα αρ. 2, για Βιολί και Πιάνο

-Andante cantabile

-Allegretto grazioso

-Andante con moto

-Allegro con brio

Μέρος Β΄

1) Τρίο για Πιάνο, Βιολί και Βιολοντσέλλο

-Adagio

-Allegro vivace

-Andante mosso

-Allegro vivace

2) Σεξτέτο για Φλάουτο, Πιάνο και Κουαρτέτο Εγχόρδων

-Prélude et Choral

-Scherzo

-Finale

Τζίβε Φρανέτοβιτς-Κούσελι – Φλάουτο (Κροατία)

Βολόντια Μπαλζαλόρσκι – Βιολί (Σλοβενία)

Ρουσάνντα Πανφίλι – Βιολί (Μολδαβία)

Λούκα Σανζό – Βιόλα (Ιταλία)

Έλενα Σκβόρτσοβα – Τσέλο (Ρωσία)

Μαρίγια Βρσκοβα – Πιάνο (ΠΓΔΜ)

Η Τζίβε Φρανέτοβιτς-Κούσελι γεννήθηκε στο Ντουμπρόβνικ. Το 2005 πήρε από τη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master. To 2002 κέρδισε το Grand Prix για την καλύτερη εκτέλεση έργου του Μότσαρτ στο Διεθνή Διαγωνισμό ''IBLA GRAND PRIZE'' της Σικελίας. Μετά από αυτό το Βραβείο εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χωλλ της Νέας Υόρκης το 2003. Ο Μαρτσέλο Αμπάντο έγραψε γι’αυτήν ένα Κοντσέρτο για Φλάουτο που πρωτοπαίχτηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Ρέμο. Έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ και σεμινάρια στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα, Ατλάντα, Σαιν Λούις και Ιλινόϊς. Το 2005 έπαιξε το «Καρναβάλι των ζώων»  του Σαιν-Σανς μαζί με πολλούς διάσημους μουσικούς (Τζούλιαν Ράχλιν, Μίσα Μάϊσκι, Ίταμαρ Γκόλαν) και αφηγητή το Ρότζερ Μουρ στο Διεθνές Φεστιβάλ «Τζούλιαν Ράχλιν και φίλοι» στην περίφημη αίθουσα «Ρέκτορς Πάλας – Άτριουμ» στο Ντουμπρόβνικ. Στην ίδια αίθουσα ερμήνευσε τη «Συμφωνιέτα» του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τον πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ντουμπρόβνικ.

2Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό για σοβαρούς συλλέκτες δίσκων “Fanfare” γράφει για το Βολόντια Μπαλζαλόρσκι: «τα 4 ζωντανά CD του διαθέτουν μερικές εκπληκτικές ερμηνείες και όλες τους διαθέτουν υψηλή μουσική αξία». Ο Μπαλζαλόρσκι έχει συγκριθεί με θρύλους του Βιολιού, όπως οι Κράϊσλερ, Όϊστραχ και Στερν. Μαζί με το Τρίο του Amael έχει παίξει στο Weill Recital Hall του Κάρνεγκι Χωλλ της Ν. Υόρκης, το Λονδίνο, τη Ρώμη κ.α. ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα στα βραβεία του συγκαταλέγονται: Hollywood Music in Media Award - Best Classical / Inland Empire Music Award - Best International Artist / The Ontario Independent Music Award - Best International Artist. / The Los Angeles Music Award 2007 and 2008 Nominee  / Hollywood Music Award 2008 Nominee - classical / Julij Betetto Music Award 2006 (το μεγαλύτερο μουσικό βραβείο της Σλοβενίας για την κλασική μουσική). Οι μουσικοκριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν καλλιτέχνη με το χάρισμα της ευαισθησίας, ευφυΐας και διαισθητικότητας στις ερμηνείες του, με μια κρυστάλλινη τεχνική ακρίβεια καθώς και πλούσιο και γεμάτο ήχο. Ο Β. Μπαλζαλόρσκι έχει ιδιαίτερα εντρυφήσει στον τομέα της μουσικής δωματίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας με τον Igor Ozim, κι αργότερα στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με τη Galina Barinova, στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ με τον Josip Klima απ’όπου και πήρε το μεταπτυχιακό Master, και τέλος με τον περίφημο Τσέχο βιολονίστα Γιόζεφ Σουκ στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης.

3Γεννήθηκε στην πόλη Κισινιόφ της Μολδαβίας. Το 2000, γίνεται η νεότερη μαθήτρια στο Κονσερβατουάρ της  Βιέννης. Δάσκαλός της ήταν τότε ο Αλεξάντερ Αρένκοφ, πρώην μαθητής του περίφημου Νταβίντ Όϊστραχ, καθώς και ιδρυτής του Κουαρτέτου Γκλίνκα. Η Ρουσσάντα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, στην τάξη του Κρίστιαν Άλτενμπουργκερ, πρώην μαθητή της Ντόροθι Ντιλέϊ. Το ντεμπούτο της ως σολίστ με  ορχήστρα έγινε σε ηλικία 12 ετών στο Κισινιόφ της  Μολδαβίας, με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Έχει εμφανιστεί έκτοτε ως σολίστ σε πολλές χώρες όπως Ιαπωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Μολδαβία, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουκρανία, Ρωσία, Ουγγαρία και Κύπρος. Πήρε πολλές υποτροφίες, όπως αυτή του «Χέρμπερτ φον Κάραγιαν", "Μπες", "Διεθνή Υποτροφία της Yamaha", υποτροφία "Dr. Ziehrer" και υποτροφία του "Διεθνούς Ιδρύματος του Τόκιο". Έλαβε χορηγίες από πολύ διάσημες εταιρείες, όπως η “Mont Blanc”. Κέρδισε πολλά βραβεία για το εντυπωσιακό παίξιμο και την τεχνική λαμπρότητά της στο Βιολί: σε ηλικία 10 ετών το 1ο  Βραβείο στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Αρεντσάνο Ιταλίας, στην κατηγορία για «σόλο βιολί». Ακολούθησαν και άλλα βραβεία, όπως το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Μουσικής «Φιντέλιο» στη Βιέννη, στο Διεθνή Διαγωνισμό «Ποστακίνι» (Ιταλία), στο Διαγωνισμό Βιολιού «Λουί Σπορ» (Γερμανία), στο Διαγωνισμό “Gradus ad Parnassum” (Βιέννη), στο Διαγωνισμό Ροντόλφο Λίπιτσερ στη Γκορίτσια της Ιταλίας, όπου της απονεμήθηκαν επίσης ειδικά βραβεία για την καλύτερη ερμηνεία σε Κοντσέρτο για Βιολί του Μότσαρτ και για την καλύτερη εκτέλεση σύγχρονου έργου. Η  Ρουσάνντα Πανφίλι παίζει με βιολί Laurentius Storioni του 1780.

4Μαθητής του Μπρούνο Τζουράνα, ο Λούκα Σαντζό είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πλέον περιζήτητους μουσικούς της Ιταλίας, και παίζει με τα διασημότερα μουσικά σύνολα. Μόνιμο μέλος του Ensemble FREON από το 1993, είναι επίσης ο βιολίστας και σολίστ  του Ensemble PMCE (Parco della Musica Contemporanea) της Ρώμης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Μικελάντζελο, με το οποίο έδωσε συναυλίες στην Ευρώπη και Αμερική, και υπήρξε πρώτη βιόλα σε πολλές όπερες και ορχήστρες. Επίσης, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άρχισε να παίζει μπαρόκ μουσική με όργανα εποχής στην αρχή με το Concerto Italiano και τα τελευταία χρόνια με την Academia Hermans. Έχει εκδώσει και σχολιάσει για τη Ricordi τα 41 Καπρίτσια του Μπαρτολομέο Καμπανιόλι. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Nuova Era, BMG Ricordi, Opus 111, Tactus, Edi Pan, Stradivarious, Naïve, Chandos and Naxos. To τελευταίο του CD είναι οι Σονάτες του Νίνο Ρότα και του Λίνο Λιβιαμπέλλα (εταιρεία Tactus). Διδάσκει στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας, όπου συμπράττει με το Τμήμα Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Giorgio Nottoli. Παίζει με μια βιόλα του Igino Sderci του 1956 και με μία του Pietro Gaggini του 1977, της οποίας ο προκάτοχος ήταν ο Luciano Vicari.

5

Γεννήθηκε στην Αλγερία από Ρώσους γονείς. Σπούδασε στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο «Γκνέσιν» της Μόσχας τσέλο και μουσική δωματίου. Ανάμεσα στους δασκάλους της ήταν ο Μιχαήλ Κόπελμαν (1ο Βιολί του Κουαρτέτου Μποροντίν) και ο Αλεξάντρ Γκαλκόφσκι (Βιολίστας του Κουαρτέτου Σοστακόβιτς). Αποφοίτησε από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι με τις ανώτερες διακρίσεις και έπαιξε σε πολλές πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στην Ευρώπη ως σολίστ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, όπως: Julia Coolikova, Evdokia Ionina, Lubov Gromoglasova, Nikolay Doroshkin, Nikolay Miassoedov, Daniela Condello, Maria Martynova, Marina Belashuk, Asya Korepanova, Azalia Sultanova, Pavel Sorokin, Julia Ikonnikova, Mikhail Egiasarian, Maxim Emelianychev, Georgy Gussev, Viktor Shpinitzky κ.α.

6Η Μαρίγια Βρσκοβα γεννήθηκε στη Μπίτολα (ΠΓΔΜ). Αποφοίτησε με την ανώτερη διάκριση από την Μουσική Ακαδημία των Σκοπίων, όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό Master. Κέρδισε πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ρώμη, ΠΓΔΜ, πρώην Γιουγκοσλαβία). Παίζει τακτικά ως σολίστ με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΠΓΔΜ. Είναι από τις πλέον περιζήτητες μουσικούς στον τομέα της μουσικής δωματίου παίζοντας στην ΠΓΔΜ, Κροατία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Alea, με το οποίο έχει παρουσιάσει διεθνώς πολλές πρώτες παγκόσμιες έργων. Έχει παίξει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της ΠΓΔΜ, όπως “Ohrid Summer Fest”, “Days of Macedonian Music“, “Heraclea Nights” και στον Διεθνή Διαγωνισμό «Οι πέρλες της Οχρίδας», όπου η διεθνής επιτροπή της έχει απονείμει ειδικό βραβείο για την καλύτερη συνοδεία στο Πιάνο.

Developed by LiquidMinds | Powered by Friktoria.com | Valid XHTML | Valid CSS.