English (United Kingdom)Ελληνικα

International Music Festival EVMLIA

takashi3.jpg

Social Share

Press a button and share this page with your friends in your social media account.

Sponsor

FRIKTORIA Data Center Services
The "EVMELIA" International Music Festival website is sponsored and supported by FRIKTORIA Data Center Services

Home News, Press, Media 2013 Evmelia (II) Press Release - Friday 26/04/2013
Press Release - Friday 26/04/2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2013 στις 8 μ.μ.– Η νύχτα του τιμώμενου συνθέτη Χρήστου Χατζή: Μαρία Πίκουλα – Πιάνο (Ελλάδα), Ρουσάνντα Πανφίλι – Βιολί (Μολδαβία), Βολόντια Μπαλζαλόρσκι – Βιολί (Σλοβενία), Σέελι Τοΐβιο –Τσέλο (Φινλανδία), Κουαρτέτο Εγχόρδων «Αμφίρ» (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα Amber Sound της Λιεπάγια Λετονίας / Δ/ντής Ορχήστρας: Άτβαρς Λακστιγκάλα

Μέρος Α΄

1) “Dominance” – για Βιολί, Τσέλο και Πιάνο βασισμένο πάνω στο ελληνικό τραγούδι «Μια ξανθιά από τη Μυτιλήνη» του Γιώργου Κοντογιώργου

2) «Ένα φιλί αμάραντο» - για Πιάνο Τρίο

3) “Dance of the Dictators” & “Odd World” (από την «Κωνσταντινούπολη»), για Πιάνο Τρίο

Μαρία Πίκουλα – Πιάνο (Ελλάδα)

Βολόντια Μπαλζαλόρσκι – Βιολί (Σλοβενία)

Σέελι Τοΐβιο –Τσέλο (Φινλανδία)

4) Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1 “The Awakening” (για Κουαρτέτο Εγχόρδων και μαγνητοταινία)

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Αμφίρ» (Ρωσία)

Μέρος Β΄

1) “Zeitgeist”, για Ορχήστρα Εγχόρδων

2) “Arabesque”, για Βιολί, Πιάνο και Ορχήστρα Εγχόρδων

-Innocence

-A.D. 1980

-With Regret

-Gypsy Heart

Σολίστ:

Ρουσάνντα Πανφίλι – Βιολί (Μολδαβία)

Μαρία Πίκουλα – Πιάνο (Ελλάδα)

Η Συμφωνική Ορχήστρα Amber Sound της Λιεπάγια Λετονίας

Δ/ντής Ορχήστρας: Άτβαρς Λακστιγκάλα

1Η Βολιώτισσα πιανίστα Μαρία Πίκουλα έχει εμφανιστεί ως σολίστ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, Ρωσία και Βόρεια Αμερική. Έχει δώσει ατομικό ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χωλλ της Νέας Υόρκης. Έπαιξε στο Kennedy Center σε συναυλία υπό τη δ/νση του μαέστρου Λέοναρντ Σλάτκιν. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως μεταξύ άλλων: Artists International Presentations Special Prize, 1ο Βραβείο στον GWUC Διαγωνισμό του Σικάγο, Hellenic American Women's Music Award, 1ο Βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Greek National Competition. Απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμα σολιστικής ερμηνείας στο Πιάνο Doctor of Musical Arts από το Κονσερβατουάρ της Βοστώνης, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία με τον διάσημο πιανίστα Anthony di Bonaventura. Απέκτησε το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master από το Manhattan School of Music της Ν. Υόρκης και το Δίπλωμα Bachelor από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με διάκριση. Στην Ελλάδα η Μαρία Πίκουλα σπούδασε με τον Ντίνο Μαστρογιάννη αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο κι αργότερα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, όπου έλαβε σε ηλικία 17 ετών το Δίπλωμα με την ανώτερη διάκριση που έχει δοθεί ποτέ.

2Γεννήθηκε στην πόλη Κισινιόφ της Μολδαβίας. Το 2000, γίνεται η νεότερη μαθήτρια στο Κονσερβατουάρ της  Βιέννης. Δάσκαλός της ήταν τότε ο Αλεξάντερ Αρένκοφ, πρώην μαθητής του περίφημου Νταβίντ Όϊστραχ, καθώς και ιδρυτής του Κουαρτέτου Γκλίνκα. Η Ρουσσάντα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, στην τάξη του Κρίστιαν Άλτενμπουργκερ, πρώην μαθητή της Ντόροθι Ντιλέϊ. Το ντεμπούτο της ως σολίστ με  ορχήστρα έγινε σε ηλικία 12 ετών στο Κισινιόφ της  Μολδαβίας, με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Έχει εμφανιστεί έκτοτε ως σολίστ σε πολλές χώρες όπως Ιαπωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Μολδαβία, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουκρανία, Ρωσία, Ουγγαρία και Κύπρος. Πήρε πολλές υποτροφίες, όπως αυτή του «Χέρμπερτ φον Κάραγιαν", "Μπες", "Διεθνή Υποτροφία της Yamaha", υποτροφία "Dr. Ziehrer" και υποτροφία του "Διεθνούς Ιδρύματος του Τόκιο". Έλαβε χορηγίες από πολύ διάσημες εταιρείες, όπως η “Mont Blanc”. Κέρδισε πολλά βραβεία για το εντυπωσιακό παίξιμο και την τεχνική λαμπρότητά της στο Βιολί: σε ηλικία 10 ετών το 1ο  Βραβείο στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Αρεντσάνο Ιταλίας, στην κατηγορία για «σόλο βιολί». Ακολούθησαν και άλλα βραβεία, όπως το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Μουσικής «Φιντέλιο» στη Βιέννη, στο Διεθνή Διαγωνισμό «Ποστακίνι» (Ιταλία), στο Διαγωνισμό Βιολιού «Λουί Σπορ» (Γερμανία), στο Διαγωνισμό “Gradus ad Parnassum” (Βιέννη), στο Διαγωνισμό Ροντόλφο Λίπιτσερ στη Γκορίτσια της Ιταλίας, όπου της απονεμήθηκαν επίσης ειδικά βραβεία για την καλύτερη ερμηνεία σε Κοντσέρτο για Βιολί του Μότσαρτ και για την καλύτερη εκτέλεση σύγχρονου έργου. Η  Ρουσάνντα Πανφίλι παίζει με βιολί Laurentius Storioni του 1780.

3Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό για σοβαρούς συλλέκτες δίσκων “Fanfare” γράφει για το Βολόντια Μπαλζαλόρσκι: «τα 4 ζωντανά CD του διαθέτουν μερικές εκπληκτικές ερμηνείες και όλες τους διαθέτουν υψηλή μουσική αξία». Ο Μπαλζαλόρσκι έχει συγκριθεί με θρύλους του Βιολιού, όπως οι Κράϊσλερ, Όϊστραχ και Στερν. Μαζί με το Τρίο του Amael έχει παίξει στο Weill Recital Hall του Κάρνεγκι Χωλλ της Ν. Υόρκης, το Λονδίνο, τη Ρώμη κ.α. ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα στα βραβεία του συγκαταλέγονται: Hollywood Music in Media Award - Best Classical / Inland Empire Music Award - Best International Artist / The Ontario Independent Music Award - Best International Artist. / The Los Angeles Music Award 2007 and 2008 Nominee  / Hollywood Music Award 2008 Nominee - classical / Julij Betetto Music Award 2006 (το μεγαλύτερο μουσικό βραβείο της Σλοβενίας για την κλασική μουσική). Οι μουσικοκριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν καλλιτέχνη με το χάρισμα της ευαισθησίας, ευφυΐας και διαισθητικότητας στις ερμηνείες του, με μια κρυστάλλινη τεχνική ακρίβεια καθώς και πλούσιο και γεμάτο ήχο. Ο Β. Μπαλζαλόρσκι έχει ιδιαίτερα εντρυφήσει στον τομέα της μουσικής δωματίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας με τον Igor Ozim, κι αργότερα στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με τη Galina Barinova, στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ με τον Josip Klima απ’όπου και πήρε το μεταπτυχιακό Master, και τέλος με τον περίφημο Τσέχο βιολονίστα Γιόζεφ Σουκ στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης.

3

Η Φινλανδέζα τσελίστρια Σέελι Τοΐβιο έχει παίξει σε πολύ μεγάλες αίθουσες συναυλιών: αίθουσα Finlandia (Ελσνίνκι), Bozar – Palais de Beaux Arts (Βρυξέλλες), Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο), Purcell Room (Λονδίνο), αίθουσα της Ακαδημίας Λιστ (Βουδαπέστη), αίθουσα της Ακαδημίας Σιμπέλιους (Ελσίνκι) κ.α. Άρχισε τις σπουδές της σε ηλικία 4 ετών στο Κονσερβατουάρ του Λάτι (τάξη Jouko Paavola). Σπούδασε επίσης στην Ακαδημία Σιμπέλιους, την Ακαδημία Λιστ και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου. Πήρε τα διπλώματά της από τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου και την Ακαδημία Σιμπέλιους (Master και Διδακτορικό). Ενδιαφέρεται περισσότερο και κάνει συλλογή από μουσική για Τσέλο του 18ου και 19ου αιώνα. Παίζει με Τσέλο Nicholas L’Ainé του 1810.

5Τα μέλη του Κουαρτέτου Αμφίρ γεννήθηκαν στη Σιβηρία, μένουν στην Αγ. Πετρούπολη και δίνουν συναυλίες σ’όλον τον κόσμο. Το Κουαρτέτο αποτελείται από τέσσερα αδέρφια (οικογένεια Κουζνέτσοφ). Ξεκίνησαν μουσικές σπουδές στο Νοβοσιμπίρσκ με διάσημους καθηγητές, όπως οι: Y. Doney, Y. Mashchenko, A. Katz, όλοι τιμημένοι καλλιτέχνες της Ρωσίας. Το Κουαρτέτο ξεκίνησε να παίζει μαζί από το 2004 και έδωσε συναυλίες στη Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Δανία, Φινλανδία. Είναι επίσημοι συνεργάτες του Ινστιτούτου Γκαίτε. Οι μουσικοί του Κουαρτέτου παίζουν και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης από το 2009 με συναυλίες στη Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Αγγλία και ΗΠΑ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Amber Sound της Λιεπάγια Λετονίας είναι μια ορχήστρα με μοναδικό ήχο. Είναι η παλιότερη ορχήστρα της Βαλτικής με έτος ίδρυσης το 1881. Ο ήχος της διακρίνεται για την ομορφιά και αλήθεια του, τον έμπειρο και παθιασμένο του χαρακτήρα, καθώς και την αμεσότητά του. Η πόλη Λιεπάγια έχει μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση, και σ’αυτήν δημιουργήθηκε ο πρώτος φιλαρμονικός (συμφωνικός) οργανισμός καθώς επίσης και μια από τις παλιότερες όπερες. Επίσης, στην πόλη ανθίζουν η μουσική τζαζ και η ροκ. Πολλοί δ/ντές ορχήστρας, σολίστ και απλοί ακροατές έρχονται για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό ήχο και τη συγκινησιακή ποιότητα της ορχήστρας. Η Συμφωνική Ορχήστρα Amber Sound της Λιεπάγια είναι μια ορχήστρα που κρατάει την παλιά παράδοση των μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η δύναμη της ορχήστρας ξεδιπλώνεται, όταν παίζει ευρωπαϊκή κλασική και ρομαντική μουσική, ενώ όταν δίνει συναυλίες τζαζ ή ροκ μουσικής μιλάει σε πλατύτερα ακροατήρια και κάνει νέους φίλους. Η αγάπη ενώνει την ορχήστρα και τους ακροατές οποιουδήποτε κράτους του κοσμου, ανεξάρτητα με την ηλικία, τη φυλή ή το επάγγελμά τους.

Με ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο το 2010, ο Atvars Lakstīgala ξεκίνησε το έργο του ως κύριος μαέστρος και καλλιτεχνικός δ/ντής της Ορχήστρας Liapaja Symphony Amber Sound. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Λετονίας κόρνο, δ/νση μπάντας και δ/νση ορχήστρας. Το 2011 πήρε το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master από την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου. Από το 1997-2010 εργαζόταν ως κορνίστας, παίζοντας ως σολίστ καθώς και σε συναυλίες μουσικής δωματίου, και ερμηνεύοντας με διάφορες ορχήστρες νέων. Το 2009 διηύθυνε την «Τραβιάτα» του Βέρντι στην Εθνική Όπερα της Λετονίας και στη συνέχεια κι άλλες όπερες. Από το 2005-2009 διηύθυνε συχνά συναυλίες της Ορχήστρας της Λετονικής Μουσικής Ακαδημίας κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του. Το 2009 διηύθυνε με επιτυχία τη Συμφωνική του Βερολίνου. Κατά την εορταστική συναυλία για τα 90χρονα της Λετονικής Εθνικής Όπερας ο Atvars Lakstīgala είχε την τιμή να διευθύνει την πανηγυρική τελική συναυλία, αντικαθιστώντας το Μάρις Γιάνσονς που είχε αρρωστήσει. Ο Atvars Lakstīgala είναι νικητής πολλών διεθνών διαγωνισμών. Του έχει απονεμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Λετονίας το μεγαλύτερο μουσικό βραβείο της Λετονίας, το «Μεγάλο Μουσικό Βραβείο» το 2010 για τις ερμηνείες του με τη Liepaja Symphony Amber Sound Orchestra.

Developed by LiquidMinds | Powered by Friktoria.com | Valid XHTML | Valid CSS.