English (United Kingdom)Ελληνικα

International Music Festival EVMLIA

john-psathas.jpg

Social Share

Press a button and share this page with your friends in your social media account.

Sponsor

FRIKTORIA Data Center Services
The "EVMELIA" International Music Festival website is sponsored and supported by FRIKTORIA Data Center Services

Home News, Press, Media 2014 Evmelia (III) Press release-Saturday 05.04.2014
Press release-Saturday 05.04.2014

Αυλαία αύριο Σάββατο 5 Απριλίου στις 8:15 το βράδυ για το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια», που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στην Αγριά, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Ντίνο Μαστρογιάννη. Η επίσημη εναρκτήρια συναυλία του Ευμέλεια ΙΙΙ είναι μια «Ανθολογία μουσικής δωματίου για Τρίο με Πιάνο» με τη νεαρή Βολιώτισσα πιανίστα Αρετή Προσήλια, τη Ρωσίδα βιολονίστρια Ξένια Μιλιάβσκαγια και η Σλοβένα βιολοντσελλίστρια Άλια Μάνντιτς.

Περιλαμβάνει τρία από τα δημοφιλέστερα έργα αυτού του είδους: το Νοττούρνο» σε Μι υφ. μειζ., έργο 148 D 897 του Σούμπερτ και το Τρίο με Πιάνο αρ. 1 σε ρε ελ., έργο 49 του Μένντελσον στο Α΄ Μέρος, ενώ στο Β΄ Μέρος θα παρουσιαστεί το Τρίο με Πιάνο αρ. 4 σε μι ελ., έργο 90, B. 166, γνωστό με την επωνυμία “Ντούμκυ”, του Ντβόρζακ. Στη συναυλία παίζουν:

Πρόγραμμα συναυλίας

Μέρος Α΄

1) Schubert: «Νοτούρνο» σε Μι υφ. μειζ., έργο 148 D 897

2) Mendelssohn: Τρίο με Πιάνο αρ. 1 σε ρε ελ., έργο 49

Μέρος Β΄

Dvořák: Τρίο με Πιάνο αρ. 4 σε μι ελ., έργο 90, B. 166 “Ντούμκυ”

 

Αρετή Προσήλια, Πιάνο (Ελλάδα)

Η Αρετή Προσήλια γεννήθηκε στο Βόλο το 1990. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές, στο Πιάνο σε ηλικία 12 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου στην τάξη του διακεκριμένου σολίστ και καθηγητή Ντίνου Μαστρογιάννη, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2011 με Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Η Αρετή Προσήλια έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και διεθνείς Διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει Α΄ και Β΄ Βραβεία. Στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονται πολλές σόλο εμφανίσεις καθώς και πετυχημένες συνεργασίες στον τομέα της μουσικής δωματίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία, Τσεχία). Το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Διεθνές Σεμινάριο και Φεστιβάλ «Αμερόπα» στην Πράγα, όπου έπαιξε σε πολλές σημαντικές αίθουσες, με αποκορύφωμα τη διάσημη «Βίλλα Μπερτράμκα», το Μουσείο Μότσαρτ της Πράγας. Από το 2011 σπουδάζει στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών (K.C.B) με υπεύθυνους καθηγητές τον Daniel Blumenthal και την Katia Veekmans. Επίσης έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους σολίστ όπως Δήμος Βουγιούκας, Akane Sakai (Progetto of Martha Argerich), Tcha Limberger και Roby Lakatos.

Ξένια Μιλιάβσκαγια, Βιολί (Ρωσία)

Η Ξένια Μιλιάβσκαγια κέρδισε τη φήμη μιας λαμπρής βιολονίστριας σε πολύ νεαρή ηλικία. Μπορεί να θεωρηθεί μια πραγματική εκπρόσωπος της φημισμένης σχολής βιολιού του του Yuri Yankelevich, ο οποίος έχει αναδείξει διασημότητες όπως οι Βίκτωρ Τρετιακόφ, Βλαντιμίρ Σπιβακόφ, Μπόρις Μπέλκιν, Bohodar Kotorovych κ.α. Η Ξένια ξεκίνησε τις σπουδές της στο Βιολί με τον S. Shalman στο «Ειδικό Μουσικό Σχολείο» της Αγίας Πετρούπολης και σε ηλικία εννέα ετών πραγματοποίησε την πρώτη της συναυλία ως σολίστ με ορχήστρα. Από το 1999 έως το 2007 συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας «Θα γίνω βιολονίστας», η οποία αποτελούνταν από 15 μαθήματα. Κατά καιρούς έχει λάβει μέρος σε μάστερ-κλας παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών όπως μεταξύ άλλων οι Ε. Grach, S. Kravchenko, S. Accardo, διευρύνοντας έτσι τους μουσικούς της ορίζοντες της και τελειοποιώντας τις τεχνικές δεξιότητές της. Το 2012 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο «Zuyd» στο Μάαστριχτ (Ολλανδία), όπου σπούδασε στην τάξη του Μπόρις Μπέλκιν. Η Ξένια έχει εμφανιστεί ως σολίστ με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, την Ιταλία Στην πατρίδα της έχει παίξει συχνά Κοντσέρτα με την Εθνική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα και με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Η Ξένια έχει επίσης μια σημαντική καριέρα ως καθηγήτρια Βιολιού. Από το 2009-2012 δίδαξε Βιολί στη Μουσική Ακαδημία της Φλωρεντίας, και από το 2010 διδάσκει στη Διεθνή Ακαδημία «Incontri col Maestro» στην Ίμολα, μεταδίδοντας στις νεότερες γενιές τη γνώση, την τεχνική και το πάθος της αριστοκρατικής ρωσικής σχολής.

Παίζει σε Βιολί κατασκευασμένο από τον Α. S. Bernardel το 1850 χρησιμοποιώντας δοξάρι κατασκευασμένο από τον G. Lucchi (Κρεμόνα).

Άλια Μάντιτς, Τσέλλο (Σλοβενία)

Σε ηλικία 16 ετών, η Άλια Μάντιτς έγινε δεκτή στην τάξη του καθηγητή Βάλτερ Ντέσπαλι στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Δύο χρόνια αργότερα, ως μία από τις πλέον ταλαντούχους μαθήτριές του, έγινε επίσης δεκτή στην τάξη του και στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία του Λιχτενστάϊν. Αποφοίτησε και έλαβε και το  Μεταπτυχιακό της με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατουάρ της Ιταλικής Ελβετίας (Λουγκάνο) στην τάξη της Μόνικα Λέσκοβαρ. Ως σολίστ έχει παίξει στην Ευρώπη, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία κ.α. Ως η απόλυτη νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολοντσέλλου «Άλπε Άντρια» (Ιταλία 2004 & 2008), εξασφάλισε μια περιοδεία στην Ευρώπη και έπαιξε σε αίθουσες συναυλιών, όπως το «Τεάτρο Λα Φενίτσε» (Βενετία), η «Μουζίκφεράϊν» (Βιέννη) και το «Μοτσαρτέουμ» (Σάλτσμπουργκ). Ως μέλος Τρίο με Πιάνο μαζί με την Άννι Σναρχ και τον Πετρ Γιρζικόφσκι έπαιξε στο Ισραήλ, στο Φεστιβάλ Keshet Eilon το 2013. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος Cellomania, που έπαιξε μαζί με το Μίσα Μάϊσκι, Giovanni Sollima και Μόνικα Λέσκοβαρ σε φεστιβάλ όπως το «Άμστερνταμ Τσέλο Μπιενάλε» (2010), Θερινό Φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ (2010) και Μουσικό Φεστιβάλ Bad Ragaz (2011). Ως σολίστ συνέπραξε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ, τα Έγχορδα της Βουδαπέστης κ.α. Επιλέχτηκε για την απονομή του Βραβείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ για την ερμηνεία της στο Κοντσέρτο για Τσέλλο του Σούμαν με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ, στο Μέγαρο Μουσικής «Λισίνσκι» το 2012. Από το 2009 η Άλια είναι υπότροφος του Ιδρύματος «Μουσική και Νεότητα» του Λιχτενστάιν. Παίζει σε Τσέλλο κατασκευασμένο από τον Ουρς Μέχλερ (Speyer, Γερμανία 2010).

Όλες οι συναυλίες του Φεστιβάλ Ευμέλεια μεταδίδονται παγκοσμίως απευθείας από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.evmelia-festival.org

H αίθουσα συναυλιών θα ανοίγει για το κοινό στις 8 το βράδυ, και την ίδια ώρα θα αρχίζει η ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου

Μετά την έναρξη της συναυλίας η είσοδος του κοινού στην αίθουσα θα επιτρέπεται μόνον στο διάλειμμα.

 

 


Developed by LiquidMinds | Powered by Friktoria.com | Valid XHTML | Valid CSS.