English (United Kingdom)Ελληνικα

International Music Festival EVMLIA

robert_selitrenny.jpg

Social Share

Press a button and share this page with your friends in your social media account.

Sponsor

FRIKTORIA Data Center Services
The "EVMELIA" International Music Festival website is sponsored and supported by FRIKTORIA Data Center Services

Home News, Press, Media 2014 Evmelia (III) Press release- Wednesday 09.04.2014
Press release- Wednesday 09.04.2014

Προτελευταία συναυλία αύριο (9 Απριλίου) στις 8:15 το βράδυ για το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια», που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στην Αγριά, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Ντίνο Μαστρογιάννη. Ο κύκλος συναυλιών «Πέρλες της ελληνικής μουσικής», τον οποίον ξεκίνησε το Φεστιβάλ πέρυσι παρουσιάζοντας αποκλειστικά μουσική διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών και ξεκινώντας από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα αποτίσει φέτος φόρο τιμής στο έργο του Μανώλη Καλομοίρη , του «πατέρα» της ελληνικής συνθετικής σχολής, και του Τζων Ψαθά, του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που ζει και διδάσκει στη Νέα Ζηλανδία. Στο Α΄ Μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το περίφημο Τρίο για Πιάνο, Βιολί και Βιολοντσέλλο του Μανώλη Καλομοίρη. Στο Β΄ Μέρος θα παρουσιαστούν πέντε πανευρωπαϊκές πρώτες εκτελέσεις έργων του Τζων Ψαθά, με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη.  Τα έργα αυτά είναι τα εξής: « Η αγάπη μου ξυπνάει» και « Ο πόνος θα μας βρει» - για Βιολί και Πιάνο, το έργο «Muisca» - για σόλο Κιθάρα, και τέλος τα έργα «Αιγαίο» και «Corybas» για Πιάνο, Βιολί και Βιολοντσέλλο. Στη συναυλία θα παίξουν οι: Γιούλια Κουλίκοβα, Πιάνο (Ρωσία) / Εκατερίνα Βαλιούλινα, Βιολί (Ρωσία) / Άλια Μάνντιτς, Τσέλλο (Σλοβενία) και Κίριλ Ντουντίνσκι, Κιθάρα (Ρωσία).

Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη για το κοινό.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883-1962): Γεννήθηκε στη Σμύρνη, πήγε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε Πιάνο και σύνθεση στη Βιέννη. Αφού εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής Πιάνου στο Χάρκοβο (της τότε Σοβιετικής Ένωσης και τώρα της Ουκρανίας) εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ήταν θαυμαστής του Ρίχαρντ Βάγκνερ, του Ρίμσκι-Κόρσακωφ, του  Κωστή Παλαμά, και του Νίκου Καζαντζάκη, και έθεσε ως στόχο της ζωής του τη δημιουργία μιας ελληνικής «εθνικής μουσικής σχολής», με βάση τις ιδέες των Ρώσων εθνικών συνθετών, αλλά και στις δυτικές μουσικές επιρροές και στη σύγχρονη ελληνική δημοτική μουσική, την ποίηση και τη μυθολογία. Ίδρυσε λοιπόν το 1919 το Ελληνικό Ωδείο και το 1926 το Εθνικό Ωδείο. Έγραψε τρεις συμφωνίες και πέντε όπερες, ένα Κοντσέρτο για Πιάνο κι ένα Κοντσερτίνο για Βιολί, διάφορα άλλα συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια και έργα για σόλο Πιάνο. Κατείχε διάφορες δημόσιες θέσεις και εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε ένας συνθέτης με πάθος, έχει ένα προσωπικό  μεταρομαντικό ιδίωμα που χαρακτηρίζεται από την πλούσια αρμονία και ενορχήστρωσή του, σύνθετη αντίστιξη, μακριές ανατολίτικες μελωδίες και συχνή χρήση των ελληνικών δημοτικών ρυθμών. Η ενασχόληση με την αγάπη και το θάνατο κυριαρχεί ως θέμα και στις πέντε όπερές του.

ΤΖΩΝ ΨΑΘΑΣ (1966): Ο Τζων Ψαθάς σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον. Σπούδασε επίσης με τη συνθέτρια Jacqueline Fontyn στο Βέλγιο πριν επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία, όπου από τότε διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Victoria και συνεχίζει να δέχεται πλήθος νέων παραγγελιών. Το 2002, η παγκόσμια πρεμιέρα του Διπλού Κοντσέρτου «Θέα από τον Όλυμπο» δόθηκε κατά τη διάρκεια των «Commonwealth Games» του Μάντσεστερ (Αγγλίας) από την Evelyn Glennie και τον Philip Smith με την περίφημη Ορχήστρα Hallé. Αξιοσημείωτες συναυλίες του 2004 περιλαμβάνουν την πρεμιέρα του έργου «Ζεϊμπέκικο», μια μεγάλη παραγγελία από το Nederlands Blazers Ensemble (NBE), η οποία έκανε τον Τζων Ψαθά να δημιουργήσει ένα ολόκληρο πρόγραμμα βασισμένο γύρω από το θέμα των 2.500 χρόνων της Ελληνικής Μουσικής. Το κυριότερο γεγονός του έτους 2004 όμως, ήταν ότι ο Τζων Ψαθάς ανέλαβε την παραγγελία της μουσικής για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Ο Τζων Ψαθάς έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: δύο φορές κέρδισε το Βραβείο Σύγχρονης Μουσικής “SOUNZ” (2002 και 2004) για διάφορα έργα και τρεις φορές το Βραβείο του καλύτερου κλασικού CD της Χρονιάς (2000, 2004 και 2007). Το 2003 ήταν νικητής του New Zealand Arts Foundation και το 2005 χρίστηκε «Αξιωματούχος» του New Zealand Order of Merit (ONZM).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνθέτη: www.johnpsathas.com

Γιούλια Κουλίκοβα, Πιάνο (Ρωσία)

Η Γιούλια Κουλίκοβα γεννήθηκε στην Κοστρομά. Βραβεύτηκε ως πιανίστα, συνθέτρια και πιανίστα μουσικής δωματίου σε πολλούς τοπικούς διαγωνισμούς. Καθηγητές της ήταν οι Bellfor NS, Gavrilova NS και Lyadov VI στο Πιάνο, και Graifer IA, Makarova ΟΑ και Pushechnikov VI στη μουσική δωματίου. Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας για Νέους το 2003 και στο Διαγωνισμό Chopin Ρομαντικής Μουσικής το 2006 (στη Μόσχα ). Το 2011 βραβεύτηκε στο Διεθνές φεστιβάλ Maria Gambarian. Κέρδισε το Β΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Ραχμάνινοφ. Προσκλήθηκε να παρουσιάσει πρόγραμμα με έργα Ραχμάνινοφ στο αρχοντικό του συνθέτη για την επέτειο του 2013. Συνεργάζεται με τον Τζων Ψαθά στην εκτέλεση νέων έργων του. Έχει μια πολύ ενεργή συναυλιακή δραστηριότητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Έχει παίξει σε φημισμένες αίθουσες, όπως η Αίθουσα Συναυλιών Τσαϊκόφσκι, το Διεθνές Μέγαρο Μουσικής στη Μόσχα, το Ίδρυμα Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Lions Club και λαμβάνει μέρος σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Τώρα εργάζεται ως πιανίστα για τα καλλιτεχνικά γραφεία «Heavenlybridge» και «Divisi». Παίζει με σολίστες της Εθνικής Ρωσικής Ορχήστρας ( του Μιχαήλ Πλετνιόφ). Συνεργάζεται  επίσης, με την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών σε έρευνα για το έργο του Σκριάμπιν. Είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού προγράμματος “Territory of classics” στο Pravda Radio της Μόσχας. Το 2013 έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρείας AJ.

Εκατερίνα Βαλιούλινα, Βιολί (Ρωσία)

Η Εκατερίνα Βαλιούλινα γεννήθηκε στο Τιουμέν της Σιβηρίας (Ρωσία). Άρχισε να παίζει Βιολί σε ηλικία  πέντε ετών. Το 2000 γράφτηκε στο Κρατικό Ωδείο «Μουσσόργκσκι» των Ουραλίων. Το 2005 συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην τάξη του καθηγητή Έντουαρντ Γκραχ. Το 2013 αποφοίτησε από το Ωδείο Τσαϊκόφσκι και συνέχισε σπουδές για το μεταπτυχιακό Σολιστικό Δίπλωμα Μάστερ στο Κονσερβατουάρ της Ιταλικής Ελβετίας (Λουγκάνο) στην τάξη του καθηγητή Σεργκέϊ Κρίλοφ. Η Εκατερίνα Βαλιούλινα έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς Βιολιού στο Καζακστάν (Αστανά - 1ο Βραβείο), Κροατία (Διαγωνισμός  «Βάτσλαβ Χουμλ», Ζάγκρεμπ – 2ο Βραβείο), Γερμανία (« Closter Schontal " – 2ο Βραβείο) και  Ρωσία ( Διαγωνισμός Yampolsky  - 2ο Βραβείο). Έχει λάβει υποτροφίες από το Κληροδότημα του Βλαντιμίρ Σπιβακόφ και το "Ρωσικό Κληροδότημα Παραστατικών Τεχνών". Πήρε μέρος σε σεμινάρια στο Ισραήλ («Keshet Eilon») και στη Γαλλία (Abbaye de royale Cellus-sur-Belle) . Ως μέλος της ορχήστρας δωματίου "Μοσκόβια" (με Δ/ντή τον Έντουαρντ Γκραχ ) είχε περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, στην Πολωνία, το Βέλγιο, την Κορέα και την Κύπρο. Πολλές φορές έχει εμφανιστεί ως σολίστ στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και στην «Αίθουσα Τσαϊκόφσκι» στη Μόσχα, και έχει παίξει επίσης ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κροατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Αυτή τη στιγμή η Εκατερίνα είναι σολίστ του συνόλου μπαρόκ μουσικής "Orfarion".

Άλια Μάντιτς, Τσέλλο (Σλοβενία)

Σε ηλικία 16 ετών, η Άλια Μάντιτς έγινε δεκτή στην τάξη του καθηγητή Βάλτερ Ντέσπαλι στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Δύο χρόνια αργότερα, ως μία από τις πλέον ταλαντούχους μαθήτριές του, έγινε επίσης δεκτή στην τάξη του και στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία του Λιχτενστάϊν. Αποφοίτησε και έλαβε και το  Μεταπτυχιακό της με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατουάρ της Ιταλικής Ελβετίας (Λουγκάνο) στην τάξη της Μόνικα Λέσκοβαρ. Ως σολίστ έχει παίξει στην Ευρώπη, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία κ.α. Ως η απόλυτη νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολοντσέλλου «Άλπε Άντρια» (Ιταλία 2004 & 2008), εξασφάλισε μια περιοδεία στην Ευρώπη και έπαιξε σε αίθουσες συναυλιών, όπως το «Τεάτρο Λα Φενίτσε» (Βενετία), η «Μουζίκφεράϊν» (Βιέννη) και το «Μοτσαρτέουμ» (Σάλτσμπουργκ). Ως μέλος Τρίο με Πιάνο μαζί με την Άννι Σναρχ και τον Πετρ Γιρζικόφσκι έπαιξε στο Ισραήλ, στο Φεστιβάλ Keshet Eilon το 2013. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος Cellomania, που έπαιξε μαζί με το Μίσα Μάϊσκι, Giovanni Sollima και Μόνικα Λέσκοβαρ σε φεστιβάλ όπως το «Άμστερνταμ Τσέλο Μπιενάλε» (2010), Θερινό Φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ (2010) και Μουσικό Φεστιβάλ Bad Ragaz (2011). Ως σολίστ συνέπραξε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ, τα Έγχορδα της Βουδαπέστης κ.α. Επιλέχτηκε για την απονομή του Βραβείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ για την ερμηνεία της στο Κοντσέρτο για Τσέλλο του Σούμαν με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ, στο Μέγαρο Μουσικής «Λισίνσκι» το 2012. Από το 2009 η Άλια είναι υπότροφος του Ιδρύματος «Μουσική και Νεότητα» του Λιχτενστάιν. Παίζει σε Τσέλλο κατασκευασμένο από τον Ουρς Μέχλερ (Speyer, Γερμανία 2010).

Κίριλ Ντουντίνσκι, Κιθάρα (Ρωσία)

Ο Κίριλ Ντουντίνσκι γεννήθηκε το 1983 Μόσχα. Πρώτος δάσκαλός του ήταν ο Βλαντισλάβ Μπορίσεβιτς. Το 2003 απέσπασε το Β΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό κιθάρας στο Ελκ της Πολωνίας και το 2006 Β΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό κιθάρας στο Σαράτοφ της Ρωσίας. Το 2007 άρχισε να μελετά στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μύνστερ της Γερμανίας με τον καθηγητή Ράϊνμπερτ Έβερς. Αποφοίτησε το 2012 με πτυχίο Μπάτσελορ και συνεχίζει για το Μάστερ. Ο Κίριλ Ντουντίνσκι έχει παίξει σε συναυλίες στη Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, είτε ως σολίστ είτε σε σύνολα μουσικής δωματίου. Έπαιξε σε συναυλίες που μεταδόθηκαν ζωντανά από την OWTV και τη ραδιοφωνία WDR3 της Γερμανίας. Έχει συμμετάσχει σε μια ηχογράφηση για τη ραδιοφωνία του Μπιαλιστόκ της Πολωνίας.

Ο Κίριλ Ντουντίνσκι ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη σύγχρονη μουσική: έχει εμφανιστεί στη γερμανική πρεμιέρα του «Μετανοείτε» της Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα για 3 Κιθάρες, Τσέλο και Κοντραμπάσο. Έπαιξε το μέρος της Κιθάρας στην όπερα «Pollicino» του H.W.Henze στο φεστιβάλ «Henze!» στο Μύνστερ. Έχει επίσης ερμηνεύσει μουσική του Μπ. Γιουσούποφ, Α. Χιναστέρα, Χ. Βίλλα-Λόμπος, Λου Χάρισσον, Τέρρυ Ρίλεϊ, Φρεντερίκ Ρζέφσκι στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Η μουσική της εποχής μας» στο Μύνστερ. Το 2007 ο Κίριλλ Ντουντίνσκι αναγνωρίστηκε ως ένας από τα καλύτερους καθηγητές κιθάρας στη Μόσχα, από μία ειδική επιτροπή της πόλης για τις μεθόδους διδασκαλίας του οργάνου.

 

Όλες οι συναυλίες του Φεστιβάλ Ευμέλεια μεταδίδονται παγκοσμίως απευθείας από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.evmelia-festival.org

H αίθουσα συναυλιών θα ανοίγει για το κοινό στις 8 το βράδυ, και την ίδια ώρα θα αρχίζει η ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου.

Μετά την έναρξη της συναυλίας η είσοδος του κοινού στην αίθουσα θα επιτρέπεται μόνον στο διάλειμμα.

 

 

 

 

 

 

 

 


Developed by LiquidMinds | Powered by Friktoria.com | Valid XHTML | Valid CSS.